Allmän information om huskurer för att behandla halsont

Halsont och inflammationer i halsen och området däromkring är ofta det första varningstecknet på förkylning eller influensa. Det kan till och med bli värre när förkylningen fortskrider. Det finns många huskurer för att behandla halsont, som du kan ta till för att lindra symtomen i din onda hals. Dessa huskurer för att behandla halsont är lättillgängliga och enkla att använda. 

Vanliga orsaker till halsont

  • Halsont är vanligtvis ett symtom på förkylning, tonsillit (halsfluss) eller andra typer av inflammationer i munnen och svalget.
  • 8 av 10 infektioner orsakas av virus1.
  • Det finns mer än 100 olika virus som kan orsaka förkylning3. De flesta överförs genom luften eller droppar, t.ex. när någon nyser eller hostar eller när man skakar hand med en smittad person.

Antibiotika har ingen effekt i de här fallen, eftersom de bara kan behandla bakterieinfektioner.    

Huskurer för att behandla halsont

Det finns många huskurer för att behandla halsont. Men vilka är rätt? För länge sedan frågade vi våra mor- och farmödrar, men i dag söker vi i första hand information på internet. ”Ingefärste för halsont”, ”Halskompress för halsont”, ”Salvia för ond hals” eller helt enkelt: ”Vilka huskurer hjälper mot halsont?” är bland de vanligaste frågorna. Och det stämmer – att använda sig av huskurer för att lindra halsont kan vara effektivt. Huskurer är enkla att använda och är ett bra komplement till lokalverkande läkemedel för halsen. Om du vill ha tips på sätt att lindra din onda hals med huskurer kan du ta en titt i listan nedan.

Gurgla med saltvatten

Många som har ont i halsen gurglar med hemgjorda lösningar. Gurgling med 250 ml varmt vatten och en halv tesked salt är kanske en av de mest populära behandlingarna mot halsont. Salt har använts i flera århundraden för att fukta och öka blodcirkulationen i de slemhinnor som ger skydd från mikrober och därför kan det bidra till att lindra halsont. Vi rekommenderar att du gurglar med den här saltlösningen var fjärde timme. 

En tesked honung mot halsont

Eftersom honung har antiseptiska egenskaper är det en av de mest välkända kurerna för att lindra ond hals. Det är dessutom väldigt enkelt att göra i ordning. Lös bara upp en tesked honung i en kopp med varmt (inte hett) ingefärs-, eukalyptus- eller kamomillte.

Drick varma drycker (särskilt teer)  

Många människor rekommenderar te vid halsont. Men vilket te hjälper för att lindra halsont? Grönt te, till exempel, innehåller antioxidanter som kan bidra till att motverka infektion. Du kan också boosta ditt immunförsvar, till exempel med en fruktsmoothie. Många lovordar också ”varm citrondryck”, men tänk på att C-vitamin är mycket värmekänsligt. Därför ska du koka upp vattnet först och låta det svalna tills det blir ljummet innan du tillsätter citronsaft. 

Ingefärste kan också bidra till att lindra inflammationen som kan följa med halsont, eftersom det är välkänt för att ha antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Kamomill är ett annat populärt antiinflammatoriskt ämne som många har hemma. Det kan också bidra till att lindra symtomen på halsont.  Oavsett om du väljer kamomillte eller ingefärste för halsont så är det viktigt att du dricker teet när det är varmt men inte kokhett, så att värmen inte irriterar din inflammerade hals ännu mer. 

Drick mycket vätska  

Om du blir uttorkad kan kroppen varken hålla slemhinnorna fuktiga eller producera tillräckligt med saliv, vilket gör halsen torr och irriterad.  Utöver att dricka te för halsont är det bra att dricka vatten för att hålla halsen fuktig och lindra smärta, och lösa upp slem i halsen. 

Använd luftfuktare

Om du bor på ett ställe med dålig luftkvalitet eller där centralvärme eller luftkonditionering gör luften alltför torr kan det vara bra med en luftfuktare som ökar luftfuktigheten och gör halsen mindre torr. 

Andas in ånga för halsont

Att andas in ånga eller hett vatten med kamomill hjälper till att hålla näsan och halsen fuktiga. Koka upp vatten och häll det i en skål, lägg en handduk över huvudet och luta huvudet försiktigt över skålen för att andas in ångan. Andas djupt en liten stund, ta en paus och upprepa sedan proceduren.

Ett varmt bad

Ett varmt bad kan hjälpa dig att koppla av och må generellt bättre. Vattenångan kan också bidra till att lindra halsont, eftersom den fuktar svalget. Luta dig tillbaka och andas in ångan under 10-15 minuter om du har ont i halsen. Om du vill kan du tillsätta rena blandningar av örter eller eteriska oljor. Vad du än vill ha – fänkål, kamomill, timjan, eller olja från eukalyptus eller ingefära – så finns det i hälsokostbutiker och på apotek. Det kommer att göra dig gott.

Värme

Du kan ta en värmedyna, ett varmt klädesplagg direkt ur torktumlaren, eller en tvättlapp eller handduk doppad i vatten – värme kan lindra en ond hals. Värmekuddar är särskilt effektiva för att få smärtande områden att slappna av. Värme ökar blodcirkulationen och kan minska symtomen.

Läkemedel som lindrar halsont

Strepsils lindrar vid första tecknet på irritation i halsen. Den finns i sex olika smaker som ger effektiv lindring tillsammans med två antiseptiska ämnen som har både antibakteriell och antiviral verkan.

Strefen behandlar och lindrar smärta. Den har en lokalt antiinflammatorisk verkan utan att bedöva och ger en långtidsverkande effekt av din onda hals. Den finns både som sugtablett och som munhålespray. 

Läs på förpackningen och i bipacksedeln före använding.

REFERENSER
  1. Ebell MH, et al. JAMA 2000;284:2912–8